این مقاله را به اشتراک بگذارید
به دنبال خرید خودرویی سبز هستید؟ بیایید گزینههای مختلف را باهم مقایسه کنیم: خودروهای هیبریدی، پلاگین هیبریدی و الکتریکی. در سالهای اخیر، همراه با افزایش دمای کره زمین، حامیان و دوستداران محیط زیست از هر اقدام و ایده و سیاستی که باعث کاهش آلودگی هوا، انتشار آلایندهها و گازهای گلخانهای میشود، حمایت میکنند و این حمایت و تلاشهای آنها سبب شده تا این موضوع به یک دغدغه جهانی تبدیل شود. پاسخ صنعت خودروسازی دنیا به این دغدغهها باعث تولید خودروهایی با تکنولوژی هیبرید، پلاگین هیبرید و تمام برقی شده است.
-
هیبریدی ها: HEV – موتور، انرژی و باتری های کوچک
یک وسیله نقلیه هیبریدی یا دوگانه معمولی (HEV) از ترکیبِ یک پیشرانه بنزینی و موتورهای الکتریکی برای حرکت کردن استفاده میکند. این خودروها با استفاده از برق تنها مسافت اندکی را طی خواهند کرد؛ اما به طور کلی برای تأمین نیروی بیشتر، نیازمند موتورهای احتراق داخلی هستند. انرژی پیشرانه هیبریدی و بستههای باتری نسبتاً کوچک آن توسط پیشرانه بنزینی و یا تبدیل نیروی حرکتی حاصل از ترمز گرفتن و جنبش خودرو تأمین میشود. در واقع یک خودروی هیبریدی خودش را شارژ میکند؛ چون تمام برق مورد نیازش را تأمین خواهد کرد. لازم به ذکر است که تمام خودروهای هیبریدی از بنزین به عنوان سوخت اصلی استفاده میکنند.
بخوانید: عملکرد خودروهای هیبریدی
-
پلاگین هیبریدی ها: PHEV – موتور، انرژی و باتری های بزرگتر
یک وسیله نقلیه پلاگین هیبریدی (PHEV) خودرویی بنزینی و الکتریکی است که توانایی شارژ باتریهای خود را با استفاده از یک منبع الکتریکی خارجی، مانند پریزهای برق خانگی، ایستگاههای شارژ خانگی و یا ایستگاه شارژ عمومی دارد. از آنجا که باتری به کاربُردِ شده در اتومبیلهای پلاگین هیبریدی بسیار بزرگتر از خودروهای هیبریدی است؛ این اتومبیلها قادر خواهند بود که مسافت بیشتری را با استفاده از انرژی برق طی کنند. بسته به نوع وسیله نقلیه، آنها مسافتی بین 40 تا 85 کیلومتر را میتوانند با استفادۀ خالص از انرژی الکتریسته طی کرده و هنگامی که میزان شارژ باتری آنها کاهش یابد، به شکل خودکار از پیشرانۀ احتراقی استفاده شده و در عین حال از مازاد انرژی موتور احتراقی و یا انرژی حرکتی ترمز و… برای شارژ مجدد باتریها استفاده میشود.
از طرفی مصرف بنزین خودروهای پلاگین هیبرید، در مقایسه با هیبریدهای مشابه از یک شرکت سازنده، رقم پایینتری است. به عنوان مثال، یک خودرو هیبرید، ۶ لیتر در ۱۰۰ کیلومتر، مصرف سوخت دارد، اما نمونهی پلاگین هیبرید از همین خودرو به شرط شارژ کامل باتریها با برق شهری، حدود ۴ لیتر مصرف بنزین دارد.
سازندگان خودروهای مجهز به فناوری پلاگین هیبریدی اهداف مختلفی را دنبال میکنند. در سال 2021 خودروی تویوتا پریوس پرایم به منظور تأمین انرژی خود و کاهش مصرف سوخت از سیستم پلاگین هیبریدی استفاده کرده و خودرویی مانند پورشه مدل 2021 پورشه پانامرا E-Hybrid نیز با استفاده از سیستم پلاگین هیبریدی توانی معادل 134 اسببخار را در کنار پیشرانه توئین توربو V6 پورشه تأمین میکند. مدل 2021 مینی ون کرایسلر پاسیفیکا، مدل 2021 تویوتا راو4 پرایم، مدل 2021 لینکلن اویاتور گرند تورینگ و جیپ رانگلر 4xe از جمله اتومبیلهای پلاگین هیبریدی هستند.
-
الکتریکی ها: موتور الکتریکی و باتری های حجیم
خودروهای الکتریکی فاقد هرگونه پیشرانه درونسوز هستند. محصولات الکتریکی کنونی میتوانند شعاع حرکتی بالایی داشته باشند اما برد اکثر آنها بین ۳۶۰ تا ۵۸۰ کیلومتر است. رانندگی در بزرگراه، آبوهوای سرد و عادات رانندگی تأثیر منفی روی شعاع حرکتی این خودروها دارند و از آنجایی که شارژ باتری این خودروها فرایندی زمانبر است بنابراین باید یک برنامهریزی دقیق برای سفرهای خود داشته باشید. همچنین تجربه رانندگی این خودروها تفاوتهای زیادی با مدلهای درونسوز دارد.
خودروهای الکتریکی گشتاور آنی را ارائه میکنند که باب میل اکثر افراد است. همچنین این خودروها انرژی را برای شارژ دوباره باتری ذخیره میکنند. این تأثیر ترمز احیا شونده به حدی میتواند قوی باشد که امکان رانندگی با یک پدال در اکثر زمانها میسر خواهد شد. این تجربه در ابتدا کمی عجیب خواهد بود اما میتواند جالب و هیجانانگیز باشد. وسایل نقلیه الکتریکی از بنزین استفاده نکرده و اگزوزی هم ندارند. همه وسایل نقلیه تسلا و همچنین مدل 2021 شورلت بولت الکتریکی، نیسان لیف الکتریکی، فورد موستانگ Mach-E و جگوار I-Pace الکتریکی هستند. دهها اتومبیل BEV از جمله وانتهای الکتریکی نیز طی چند سال آینده وارد بازار خواهند شد.
بخوانید: فناوری خودروهای خودران والئو
مصرف سوخت و پیمایش خودروهای هیبریدی، پلاگین هیبریدی و خودروهای الکتریکی
خودروهای هیبریدی نسبت به اتومبیلهای احتراقی میزان مصرف سوخت کمتری دارند. این اتومبیلها به دلیل مصرف کمتر سوختهای فسیلی، آلودگی کمتری نسبت به سایر خودروهای هم تراز و بنزینیها تولید میکنند.
این امکان وجود دارد که پلاگین هیبریدیها را فقط با استفاده از برق برانید؛ البته تا قبل از روشن شدن خودکار پیشرانه بنزینی! تعیین میزان مصرف سوخت اتومبیلی که از سوخت فسیلی و برق استفاده میکند ساده نیست. در صورت استفاده از منبع شارژ خارجی، میزان مصرف سوخت آن در ازای 100 کیلومتر پیمایش ترکیبی حدود 2.5 لیتر است! اما اگر منبع خارجی شارژ را نادیده بگیریم میزان مصرف سوخت آن در شرایط مشابه همانند خودروهای بنزینی خواهد بود.
قبل از هر چیز باید به این نکته اشاره کنیم که سوزاندن 3.7 لیتر بنزین، باعث تولید 115 هزار BTU (واحد سنجش حرارت بریتانیا) شده و این میزان معادل با 33.7 کیلووات ساعت است. پس پیمایش 160 کیلومتر با یک خودروی الکتریکی اگر 33.7 کیلووات انرژی مصرف کند؛ سازمان حفاظت از محیط زیست آمریکا آن را معادل با MPGe یا مایل بر گالن الکتریکی (لیتر در هر 100 کیلومتر) در نظر خواهد گرفت. بنابراین یک خودروی الکتریکی معمولی مانند مدل 2021 و دیفرانسیل عقب فورد موستانگ Mach-E به طور میانگین با پیمایش 100 کیلومتر حدود 2.5 لیتر انرژی مصرف می کند.
میزان آلایندگی هیبریدی ها، پلاگین هیبریدی ها و خودروهای الکتریکی
آلایندگی هیبریدی ها در مقایسه با خودروهای بنزینی تقریبا به نصف میرسد، از طرفی این خودروها در زمان استفاده از باتری به هیچ وجه گاز گلخانه ای تولید نمیکنند.
خودروهای پلاگین هیبریدی زمانی که فقط از انرژی برق استفاده میکنند آنها هیچ آلایندگی تولید نخواهند کرد. با این حال اگر پیشرانه احتراقی اتومبیلهای یادشده روشن شود، پلاگین هیبریدیها نیز مانند هیبریدیها، گازهای گلخانهای تولید میکنند. پلاگین هیبریدیها به طور غیر مستقیم در تولید گازهای گلخانهای سهیم هستند. میزان آلایندگی پلاگین هیبریدی ها به نحوه تأمین انرژی بستگی دارد.
اتومبیلهای الکتریکی به طور مستقیم هیچگونه تأثیری در انتشار گازهای گلخانهای ندارند. با این حال رد پای آنها در انتشار کربن دیده میشود. زیرا انرژی مورد استفاده برای شارژ باتری های اتومبیل های الکتریکی بالاخره باید از جایی تأمین شود. البته اگر انرژی الکتریکی مورد نیاز برای شارژ باتری خودروهای الکتریکی از منابع تجدید پذیر مانند خورشید تامین شده باشد انرژی آنها کاملا پاک است.
مقایسه قیمت ها
قیمت خودروهای الکتریکی به طور چشمگیری بالاتر از اتومبیلهای هیبریدی، پلاگین هیبرید و احتراقی است. قیمت بالای اتومبیلهای مزبور به دلیل ارزش بالای مواد به کار رفته در باتریها و هزینه تولید آنها است. برای مثال قیمت مدل 2021 هیوندای کونا معمولی حدود 20 هزار دلار است؛ اما در مقابل برای خرید نسخه الکتریکی کونا باید 37 هزار دلار هزینه کرد. قیمت اتومبیلهای پلاگین هیبریدی نیز به نسبت مدلهای هیبریدی و احتراقی آنها بیشتر است، هرچند این اختلاف قیمت چنداد زیاد نیست.