این مقاله را به اشتراک بگذارید
رادیاتور بخش اصلی سیستم خنک کننده موتور خودرو است. بدون عملکرد بهینه رادیاتور خودروی شما چند ساعتی بیشتر دوام نخواهد آورد بنابراین باید حسابی حواستان به این بخش باشد. آب رادیاتور که ترکیبی از ضد یخ و آب است، مهمترین المان در رادیاتور به شمار می رود. آب رادیاتور در عین اینکه موتور خودروی شما را خنک نگه می دارد، در زمستان یا در مناطق سردسیر از یخ زدن آن هم جلوگیری می کند.
چرا باید آب رادیاتور را تعویض کرد؟
همانطور که گفتیم، آبرادیاتور صرفا آب لولهکشی شهری نیست و مخلوطی از آب مقطر و مایع خنک کننده است. به همین دلیل طبیعی است که بعد از مدتی کیفیت اولیه خود را از دست بدهد و نتواند بهخوبی موتور را خنک نگه دارد. اگر آب رادیاتور را به موقع عوض نکنید، موتور خودرو مدت کوتاهی بعد از کار کردن، داغ میکند و آسیبهای قابل توجهی خواهد دید. بنابراین با تعویض آبرادیاتور خودرو در فواصل زمانی معین میتوانید از این مشکل جلوگیری کنید.
زمان تعویض آب رادیاتور
برای آموزش تعویض آبرادیاتور باید در دوره های متناوب و به صورت منظم انجام شد. طول این دوره ها کاملا بستگی به کیفیت آبرادیاتور، اقلیم، میزان کارکرد و ساختمان موتور دارد. نمایندگی های تعمیرات مجاز می توانند به راحتی این دوره را برای شما محاسبه کنند. آبرادیاتور بعد از مدتی حضور در چرخه، با آلاینده های مختلف ترکیب می شود و خاصیت اسیدی پیدا می کند. به همین دلیل باید آن را قبل از اینکه کاملا اسیدی شود و خاصیتش را از دست بدهد تعویض کنید. معمولا در ایران توصیه می شود هر ۴۲ هزار کیلومتر یا هر سال یک بار آبرادیاتور را تعویض کنید. البته همانطور که گفتیم این اعداد برای هر خودروی به خصوص ممکن است متفاوت باشد.
چگونه آب رادیاتور خودرو را عوض کنیم؟
قبل از شروع، اگر چیزی از مکانیکی سردرنمیآورید ماشین را نزد مکانیک ببرید. اگرنه، میتوانید اقدام کنید.
برای تعویض آبرادیاتور ابتدا باید نکات ایمنی را در نظر بگیرید. گفتیم که آبرادیاتور بعد از مدتی قابلیت اسیدی پیدا می کند. اگر بیشتر از دو سال از آخرین تعویض آبرادیاتور خودروی شما سپری شده، عملا با اسید طرف هستید پس باید وسایل ایمنی لازم را تهیه کنید و در مواجه با آبرادیاتور بسیار مراقب باشید. مراحل تعویض آبرادیاتور تقریبا در بیشتر خودروها به همین منوال است. تفاوتی که بین آنها وجود دارد این است که بسته به مدل ماشین ممکن است جای شیر تخلیه و دریچهها و مواردی از این دست متفاوت باشد.
نحوه تخلیه آب رادیاتور
- یک ظرف بزرگ تهیه کنید که جنس آن قابلیت ضد اسیدی داشته باشد. این ظرف را زیر رادیاتور قرار دهید و به آرامی در آن را باز کنید. پیچ تخلیه رادیاتور را بچرخانید تا شیر تخلیه آب رادیاتور باز شود و آب خارج شود. اگر پیچ تخلیه پلاستیکی باشد باید مراقب باشید چون این پیچ ها معمولا شکننده هستند.
- گیره روی شلنگ زیر رادیاتور را با انبردست بازکنید. شلنگ را از رادیاتور جدا کنید.
نکته بسیار مهم این که آب رادیاتور قدیمی به شدت سمی و خطرناک است. برای دور ریختن آن دقت بسیار زیادی لازم است. به هیچ وجه این آب را به حال خودش رها نکنید. می توانید آن را در یک ظرف محکم بریزید و برای خلاص شدن از شر آن از یک تعمیرگاه کمک بگیرید.
نحوه اضافه کردن آب رادیاتور جدید
- ضد یخ و آب مقطر را طبق دستورالعمل کارخانه سازنده خودرو باهم مخلوط کنید. دقت کنید درصد مواد به کار رفته در این ترکیب حتما طبق دستورالعمل باشد. هرگز از آب معمولی استفاده نکنید. حجم آب رادیاتور شما بستگی به اندازه موتور دارد. این حجم در دستورالعمل کارخانه آمده است.
- به آرامی و با دقت ترکیبی که ساخته اید را داخل رادیاتور بریزید.
- موتور را روشن کنید و اجازه دهید کمی کار کند. بعد از چند دقیقه با فعال شدن ترموستات، سطح مایع داخل رادیاتور کم می شود
- با دقت آبرادیاتور را به سطح استاندارد برسانید و در آن را ببندید.
درپوش را ببندید و موتور را روشن کنید. بخاری را هم روشن کنید و بگذارید ده دقیقه همینطور بماند و آب رادیاتور در سراسر سیستم جریان یابد.
برای از بین بردن هوای اضافی باید پیچهای هواگیری را باز کنید. وجود هوا در سیستم میتواند عملکرد دفع گرمای خودرو را با مشکل مواجه کند.
درپوش رادیاتور و مخزن را ببندید. یکی دو روز بعد باز هم سطح مایع را بررسی کنید تا از نبود نشتی در سیستم مطمئن شوید.