این مقاله را به اشتراک بگذارید
کاسه نمد چیست؟
در واقع کاسه نمد به عنوان درز گیر برای جلوگیری از نشت سیالات مانند روغن به بیرون است. از آن جایی که ممکن است سیالات مانند روغن به بیرون نشت کند، باید برای پیشگیری از این قطعه استفاده شود. کاسه نمد قطعه ای کاسه ای شکل است، اسم نمد را نیز به این دلیل روی این قطعه گذاشته اند چون در خودروهای قدیمی برای خشک کردن روغن از پارچه یا نمد استفاده میشد بنابراین اسم آن را کاسه نمد گذاشته اند.
این قطعه از واشر کاسه ای تشکیل شده است که روی یک لایه نمد مقاوم قرار دارد و به کمک یک فنر روی محور متحرک فشرده می شود تا از خروج سیالات و ورود گردو غبار ممانعت به عمل آورد، به عبارتی به تمام واشر هایی که جهت آب بندی یک قطعه به کار می روند کاسه نمد گفته می شود.
کاسهنمدها در طرح ها و ابعاد مختلفی تولید می شوند و بسته به محل قرار گیری طراحی متفاوتی دارند. هر جا که نیروی چرخشی موتور و شفت موجود باشد، کاسهنمد نیز در آن قسمت ها قرار می گیرد. این قطعه در قطعاتی مانند بلبرینگ ها، پلوس، کمک فنرها، سوپاپ ها، پیستون و … تعبیه می شود.
برای ساخت کاسهنمدها با توجه به مورد استفاده از ترکیب فلزات و پلاستیک های مختلفی استفاده می شود. همچنین بسته به محل استفاده هر یک از کاسهنمدها دارای خصوصیات مختلفی در برابر فشار، دما، مواد اسیدی، قلیایی و… هستند.
اجزای کاسه نمد
- فنر
- نمد
- واشر
این سه قطعه در کنار یکدیگر قرار گرفته و درز گیری و آب بندی قطعات سیال را به همراه دارند. فنر کاسه نمدها براساس محل قرار گیری جنس متفاوتی دارند، برای مثال برای درزگیری از آب، جنس فنر باید از آلیاژ مقاوم در برابر زنگ زدگی باشد. جنس خود این قطعه بسته به موقعیت قرار گیری از چرم، پلاستیک، تفلون، سیلیکون و… متفاوت است.
بخوانید: نشانه های خرابی وایر شمع
عوامل خرابی کاسه نمد خودرو
در این بخش عوامل خرابی کاسهنمدها را بیان می کنیم. این قطعه از جمله قطعاتی است که باید به صورت دوره ای آن را بازدید کنید زیرا بررسی زودهنگام کاسه نمد هزینه های کمتری برای ماشین در بردارد.
- نبود روغن کافی در دیفرانسیل
- ساییدگی و پوسیدگی کاسه
- پوسیدگی واشر لاستیکی
- آسیب دیدن چرخ دنده ها
- نامرغوب بودن جنس کاسه
- عدم نصب صحیح
- گردوغبار اطراف قطعه
نبود روغن کافی در دیفرانسیل علت خرابی کاسه نمد
در صورتی که روغن کافی در دیفرانسیل موجود نباشد کاسه نمدها خراب می شوند. روغن دیفرانسیل باعث روانکاری چرخ دنده های موجود در دیفرانسیل شده و از اصطکاک آن ها جلوگیری می کند. اصطکاک بین چرخ دنده ها و کاسه نمد به دلیل کمبود روغن ممکن است سبب خرابی و پارگی قطعه شود.
ساییدگی و پوسیدگی کاسه نمد
کاسه نمدها عمر مفیدی داشته و بعد از گذشت کارکرد مشخص دچار پوسیدگی و ساییدگی می شوند. پوسیدگی این قطعه منجر به نشت روغن و روغن ریزی از دیفرانسیل، کمک فنر، موتور ماشین و … می شود. بنابراین اگر نشت روغن از قطعات محرک ماشین و شفت ها مشاهده شد به دنبال خرابی کاسه باشید.
پوسیدگی واشرهای لاستیکی
واشر روی نمد قرار گرفته است و نقش خود را به عنوان آب بند یا درز گیر انجام می دهد. در صورتی که واشرهای پلاستیکی کاسه نمد دچار پوسیدگی یا عدم انعطاف پذیری شده باشند از این رو در محل خود ثابت نمی مانند و به دلیل خشک شدن بیش از حد ترک برمی دارند. از نشانه های پوسیدگی واشر لاستیکی کاسه نمد می توان به روغن ریزی اشاره کرد.
آسیب دیدن چرخ دنده ها
همان طور که بیان شد کاسه نمدها باعث می شوند تا روغن از داخل محفظه به بیرون راه پیدا نکند. در صورتی که این قطعه پاره شده و یا واشر آن خشک باشد موجب می شود تا روغن به بیرون نشت کند. کم شدن روغن داخل گیربکس یا دیفرانسیل موجب می شود تا دندانه های چرخ دنده ها دچار سایش شوند و به مرور کارکرد خود را از دست بدهند، بنابراین در صورتی که چرخ دنده ها آسیب دیدند به دنبال روغن ریزی و خرابی کاسه نمد
نامرغوب بودن جنس کاسه نمد
همان طور که در بالا بیان شد کاسه نمدها بسته به محل قرار گیری از جنس و طراحی های مختلفی برخوردار هستند. مقاومت دمایی و مقاومت فشار و همچنین مقاومت در برابر پوسیدگی و زنگ زدگی همگی از خاصیت های این قطعه است. اگر کاسه نمد جنس مرغوبی نداشته باشد و در برابر دما یا فشار به راحتی شکل خود را از دست بدهد نمی تواند به خوبی آب بندی کند و موجب خرابی قطعات ماشین می شود.
عدم نصب صحیح
به خاطر داشته باشید که نصب این قطعه بسیار مهم است و اگر به درستی در مکان مناسب خود تعبیه نشود موجب نشتی روغن به بیرون می شود. نصب اصولی و دقیق به گونه ای که در مکان خود کاملا چفت شده باشد بسیار اهمیت دارد. گاهی اوقات ممکن است کاسه نمدها به درستی جا نخورند بنابراین سبب ورود گرد و غبار به داخل قطعات می شود و همچنین ممکن است منجر به نشت روغن شود.
جمع شدن گرد و خاک
اگر گرد و غبار در اطراف قطعه جمع شود و به صورت دوره ای این آلودگی تمیز نشود می تواند منجر به پوسیدگی و خرابی کاسهنمد شود.
کاسه نمد در واقع همان واشری است که نقش درز گیر یا آب بندی قطعات را برعهده داشته و مانع از نشت سیالات به بیرون شده و از ورود گردو غبار به داخل نیز جلوگیری می کند. با بررسی و بازدید سالانه از خرابیکاسه نمد می توانید جلوگیری کنید.