این مقاله را به اشتراک بگذارید
کاهش مصرف سوخت خودرو از موضوعاتی است که اغلب افراد به آن فکر می کنند و در پی راهکارهایی برای پیشگیری از افزایش مصرف سوخت اتومبیل خود هستند. از طرفی عوامل متعددی در طراحی و تولید یک خودرو وجود دارند که در میزان سوخت مصرفی آن تاثیرگذار هستند؛ اما از طرف دیگر، برخی عوامل به طور کامل به نوع رانندگی و طرز نگهداری راننده از ماشین بستگی دارد. در این مطلب برخی از راه های ساده برای کاهش مصرف سوخت را مطرح می کنیم. رعایت این روش های ساده باعث کاهش مصرف سوخت خودرو میشوند.
سرعت نگیرید و یکنواخت رانندگی کنید
از شتابگیریها و افزایش سرعتهای آنی و یکدفعهای بپرهیزید و سعی کنید به صورت آهسته و پیوسته بر فشار پدال گاز بیفزایید. رانندگی با سرعت مناسب به معنای این نیست که با حداقل سرعت رانندگی کنید و جان خود و بقیه را به خطر بیاندازید. سرعتهای بالا طبعا افزایش مصرف سوخت خودرو را در پی دارند، لذا همواره در محدوده سرعت مطمئن و مجاز رانندگی کنید. با کم کردن سرعت به اندازه 10 کیلومتر بر ساعت، میتوانید تا هفت درصد در مصرف سوخت صرفهجویی کنید.
- استفاده از دندههای سبکتر: به منظور کاهش سوخت خودرو بهتر است که از دندههای سبکتر استفاده کنید البته استفاده بهجا و مناسب.
- رانندگی کمگاز و دور موتور پایین: رانندگان حرفهای همواره به صورت کمگاز و با دور موتور پایین رانندگی میکنند که این امر خود بر کاهش مصرف سوخت خوردو تاثیرگذار است.
پرهیز از درجا کار کردن خودرو
یکی از مواردی که موجب افزایش مصرف سوخت میشود درجا کار کردن خودرو است؛ اگر خودرو در حالت درجا روشن باشد یعنی بدون اینکه هیچ حرکتی انجام دهد در حال مصرف سوخت خودرو است. بنابراین زمان توقف طولانی پشت چراغ قرمز، کنار خیابان یا زمانی که منتظر کسی هستید؛ موتور ماشین خود را خاموش کنید. همچنین برای گرمکردن درجای موتور، بیشتر از یک دقیقه زمان نگذارید که منجر به هدر رفتن بنزین میشود.
قرار ندادن پا روی ترمز در زمان توقف
یکی از مهمترین و تاثیرگذارترین راهها برای کاهش مصرف سوخت، قرار ندادن پا روی پدال ترمز خودرو هنگام توقف است. این کار بیمورد، حدود ۳۵ درصد میزان استفاده بنزین را افزایش میدهد که خود، رقمی باورنکردنی و بسیار زیاد است. علاوه بر مشکل ذکر شده، نگهداشتن پا روی پدال منجر به فرسایش سریع لنت ترمز هم میشود.
بخوانید: دلایل افزایش مصرف سوخت خودرو
از روغن موتور مناسب استفاده کنید
شاید متوجه شده باشید که روغن موتور چهارفصل ۱۰W-۴۰، که ویسکوزیته پیشفرض روغن در دهههای ۸۰ و ۹۰ بود، روغنهای بسیار رقیقتری مانند ۵W-۳۰ یا حتی ۰W-۲۰ را کاهش داده است. موتورهای مدرن با تلرانس بسیار کم در قطعات داخلی خود طراحی میشوند. بدینترتیب، استفاده از ویسکوزیته یا غلظت صحیح روغن که توسط خودروساز توصیه شده، از اهمیت بالایی برخوردار است.
اگر از روغن بیش از حد غلیظ استفاده میکنید، سرعت قطعات متحرک موتور را کاهش میدهید و از سوخت بیشتری استفاده میکنید تا آنها را به حرکت در آورد. از سوی دیگر، اگر از روغن بسیار رقیق استفاده میکنید، درمعرض خطر آسیب دیدن قسمتهای حیاتی (و گرانقیمت) موتور هستید. البته اگر توجه زیادی به روغن موتور مصرفی ندارید، بهتر است روغن با هر ویسکوزیتهای در موتور بریزید تا اینکه اصلاً روغنی داخل آن نباشد.
تعویض روغن موتور مناسب در فواصل زمانی معین و استاندارد علاوه بر کاهش مصرف سوخت، راندمان موتور را افزایش میدهد. با انتخاب روغن موتور مناسب برای خودرو میتوانید تا دو درصد از مصرف سوخت را کاهش دهید.
بخوانید: انواع روغن موتور خودرو و مقایسه آنها
وزن خودرو
تا آنجا که میتوانید خودرو خود را سبک کرده و از حمل بار اضافی و غیرضروری در صندوق عقب و باربند خودرو خودداری کنید. وزن خودرو تاثیر بسیاری بر مصرف سوخت دارد. وزن نهتنها دشمن میزان مصرف سوخت، بلکه دشمن تمام عملکردهای خودرو است. خودروی سبکتر سریعتر شتاب میگیرد، به مسافت کمتری برای ترمز کردن تا توقف کامل نیاز دارد و مهمتر از همه، چابکتر است. شایان ذکر است بستن باربند نیز به دلیل افزایش مقاومت هوا، افزایش مصرف سوخت خودرو را به دنبال دارد. هر 50کیلوگرم بار اضافه مصرف سوخت خودرو را یک تا دو درصد افزایش میدهد.
تنظیم موتور
باید بدانید که مصرف بنزین خودرویی که موتور آن تنظیم نیست، حدود چهار درصد افزایش پیدا میکند. در تشخیص ایرادات مربوط به تنظیمات پیشرانه خودرو، تمام پارامترهای کارکرد موتور و وضعیت سنسورها باید مورد بررسی قرار گرفته و تکتک ایرادها رفع شود تا مصرف سوخت کاهش پیدا کند. یکی از دلایلی که خودرو، برچسب تاییدیه معاینه فنی دریافت نمیکند؛ تنظیم نبودن موتور و مصرف بنزین بالای آن است.
تعویض فیلتر هوا
در بازههای زمانی معین، فیلتر هوا را بررسی و در صورت لزوم تعویض کنید. فیلتر هوای کثیف منجر به اختلال در جریان ورود هوا به موتور شده و منجر به احتراق ناقص میشود. به همین دلیل موتور نیروی کمتری نسبت به حالت استاندارد تولید میکند و باید فشار بیشتری به پدال گاز وارد شود که این امر بهراحتی میتواند مصرف سوخت خودرو را افزایش دهد.
باد لاستیکها را همیشه تنظیم کنید
فشار مناسب در تایرهای شما نهتنها برای صرفهجویی در مصرف سوخت، بلکه برای ایمنی نیز مفید است. تایر نامناسب نفس خودرو را میگیرد و یکی دیگر از روشهای کاهش مصرف سوخت بررسی لاستیک خودروست . فشار کم تایر باعث تغییر شکل لاستیک و بزرگ شدن سطح تماس و ایجاد اصطکاک بیشتر با سطح آسفالت میشود. در صورت تغییر شکل تایر، خودرو به قدرت بیشتری برای چرخاندن لاستیکها نیاز دارد و در نهایت باعث خرابی زودرس لاستیک میشود (و لاستیکها نیز میتوانند گرانقیمت باشند).
به یاد داشته باشید، لاستیکها هنگام استفاده منظم باد خالی میکنند، اما فشار تایر نیز تحت تأثیر دما قرار میگیرد. دما بر تراکم هوا تأثیر میگذارد، بنابراین اغلب در طول فصل سرمای سال، متوجه میشوید که فشار تایر شما به میزان قابل توجهی کاهش مییابد. سرد شدن هوا یادآور خوبی برای پر کردن باد لاستیکهای خودرو است.
درب باک را چک کنید
یکی از سادهترین راهها برای کاهش مصرف سوخت چک کردن سالم بودن درب باک خودرو است. باز ماندن در باک بنزین، باعث تبخیر بنزین و در نتیجه افزایش مصرف سوخت خودرو خواهد شد.
تنظیم فرمان
گذر از چالهها بهخصوص در فصلهای سرد سال، منجر به نامیزان شدن فرمان و چرخهای خودرو میشود که در نتیجه آن، ماشین با افزایش مصرف سوخت به میزان ۱۰ درصد مواجه خواهد شد. همچنین یکی دیگر از عوارض تنظیم نبودن چرخ، فرسایش سریعتر آج لاستیکها است. نشانه نامیزان بودن فرمان هنگام رانندگی این است که خودرو به سمت راست یا چپ انحراف پیدا میکند یا در حرکت مستقیم، غربیلک فرمان در حالت وسط میزان نیست. تنظیم نبودن جلوبندی و زیر بندی می تواند مصرف سوخت را افزایش دهد.